PARI BAKAR TOM YAM
Potongan ikan pari segar
1 kiub pes tom yam
3@4 helai daun limau purut~dihiris
1@2 helai daun kunyit~dihiris
garam secukup rasa
sedikit gula
limau nipis
minyak untuk menumis
Bahan kisar
1 1/2 in lengkuas
1 1/2 in halia
4 batang serai
1 1/2 in kunyit
4 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
3 biji cili merah
10 biji cili api~terpulang kepada kepedasan masing-masing
1 biji tomato masak
Cara:
1. Bersihkan ikan pari. Campurkan semua bahan kisar bersama garam. Perap ikan pari selama 30 minit atau lebih.
2. Letakkan ikan pari bersama sedikit bahan kisar ke atas daun pisang, taburkan dengan daun limau purut dan daun kunyit dan dibungkus rapi.
3. Bakar di atas api yang sederhana ( aye bakar atas dapur gas aje ). Balik-balikkan. Bila masak, angkat.
4. Curahkan pes tom yam ke atas pari bakar tersebut. Tutup semula daun pisang dan bakar sekejap untuk beberapa minit untuk mesrakan ikan dengan pes. Angkat.
5. Hidangkan segera.
Untuk pes tomyam
1. Baki bahan perapan ditumis bersama kiub tom yam sehingga wangi.
2. Masukkan sedikit gula dan perahan air limau nipis.
3. Bila dah pekat, angkat dan curahkan ke atas pari bakar tadi.
No comments:
Post a Comment