Friday, May 16, 2008

Mee Goreng Phat Phet

MEE GORENG PHAT PHET

Bahan
2 bungkus mee kuning. Dibersihkan dan toskan
daging, dihiris nipis
ayam, dipotong kecil
udang*, optional
sotong*, optional
6 helai daun limau purut
2 biji telur
2 sudu serbuk perencah ikan bilis
1 batang karet, dipotong kecil2
bunga kobis
2 pokok sawi
kobis
tau miu
sos cili
sos tomato
sos tiram masam manis
kicap
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
sedikit gula

Bahan kisar
1 1/2 in halia
1 1/2 in lengkuas
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
1 biji tomato masak
4 batang serai, dihiris halus
sejemput lada hitam
10 biji cili api
3 biji cili merah
10 batang cili kering

Cara:
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar,serbuk perencah ikan bilis, daun limau purut hingga garing ( tanda garing tu ialah bila seisi rumah dah terbersin2 )
2. Masukkan garam, gula dan masukkan ayam, daging, sotong ,udang dan dikacau sebati.
3. Masukkan pula kicap, sos tomato,sos cili, sos tiram dan dikacau rata. Jika pes terlalu kering masukkan sedikit air agar daging dan ayam senang empuk.
4. Masukkan sayur, dan akhir sekali masukkan mee kuning. Goreng sebati.
5. Ketepikan sedikit mee di dalam kuali, pecahkan dua biji telur di tepi kuali dan masukkan sedikit minyak untuk telur masak. Kacau2 telur tersebut, bila dah hancur dan sedikit kering, gaul rata bersama mee tadi. Angkat.

No comments: