Friday, May 16, 2008

Ayam Sapit

Ayam Sapit

Bahan-bahannya
1 ekor ayam dipotong mengikut suka
1 biji kelapa, ambil 1 mangkok santan pekat
4 helai daun limau purut
2 keping asam gelugor
gula & garam secukup rasa

Rempahnya
2 sudu makan ketumbar biji
1 camca teh jintan putih
1 camca teh lada hitam
20 tangkai lada kering
2 ulas bawang putih
20 ulas bawang merah (kecil)
2 batang serai
sedikit belacan & lengkuas
2 sudu makan kerisik
minyak secukupnya

Cara-cara memasaknya
Ayam dibersihkan dan dipanggang setengah masak. Tumis rempah giling sampai garing dan wangi. Masukkan daun limau purut, asam, gula, garam dan santan. Akhir sekali masukkan ayam. Masak sampai pekat lalu diangkat. Boleh dimakan dgn nasi atau roti perancis.

No comments: