Friday, May 16, 2008

Asam Pedas Jenahak Bersama Daun Limau Purut

ASAM PEDAS JENAHAK BERSAMA DAUN LIMAU PURUT
Sumber : Yanti

Bahan-bahan

· 3-4 keping isi ikan jenahak

· 4-5 helai daun limau purut

· Air asam jawa secukup rasa

· Garam secukup rasa

· Minyak canola utk menumis


Bahan Kisar

· Cili kering dlm 20 tangkai

· Bawang besar 1 biji

· Bawang merah 6-7 ulas

· Bawang putih 3 ulas

· Kunyit hidup 2cm

· Belacan secukupnya

Bahan Tumbuk
· 3 ulas bawang merah

· 2 ulas bawang putih

Caranya

1. Panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk sehingga kekuningan.

2. Masukkan bahan kisar tadi, masak sehingga garing & pecah minyak

3. Masukkan air asam jawa & daun limau purut. Tunggu sehingga kuah mendidih.

4. Perasakan garam dan akhir sekali baru masukkan ikan.

5. Hidangkan.

No comments: