Friday, May 16, 2008

Udang Masak Beraneka

UDANG MASAK BERANEKA

Bahan-Bahan
½ kilo Udang
6 batang Cili merah untuk dikisar
2 biji Bawang merah untuk dikisar
5 ulas Bawang putih untuk dikisar
1 cm Halia untuk dikisar
1 batang Serai untuk dikisar
3 biji Buah keras
1 biji Lobak merah untuk dipotong
1 biji Lada benggala merah untuk dipotong
1 biji Lada benggala hijau untuk dipotong
1 biji Bawang merah untuk dipotong
2 batang Seleri untuk dipotong
3 sdt Gula
Garam secukup rasa

Cara Cara

1. Udang dibuang kulit dan dicuci bersih.

2. Cili merah, bawang merah, bawang putih,halia, serai dan buah keras dikisar halus.

3. Lobak merah, lada belangga merah dan lada belangga hijau, bawang merah dan seleri dipotong.

4. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar sampai naik minyak lalu masukkkan lobak merah dan sayur-sayuran yang telah dikisar sehingga setengah masak.

5. Kemudian masukkan udang, garam dan gula secukup rasa.
6. Sesudah itu, ia boleh dihidangkan.

No comments: