Friday, April 11, 2008

Tempura

Tempura

Bahan-bahannya:
200 gm udang, dibersihkan kecuali ekornya } perasakan
½ camca teh kicap cair }
200 gm filet ikan
100 gm bawang besar }– dihiris bulat
50 gm bendi
50 gm lada benggala, dipotong memanjang
750 ml Minyak

Batter Tempura
160 gm tepung paling halus }
4 camca besar tepung jagung } diayak 2 kali
4 camca besar tepung beras }
2 camca the serbuk penaik }
600 ml air sejuk (dari peti ais) }
sedikit tepung untuk tabur }


Cara-caranya:


Panaskan Minyak.
Tuangkan air ke dalam mangkuk.
Masukkan 3 camca besar tepung.
Gunakan whisk untuk kacau.

Masukkan tepung sekali dan kacau dengan sepit kayu sebentar sahaja.
Jangan risau kalau adunan bergentil.

Taburkan sedikit tepung atas udang dan ikan.

Celup udang ke dalam batter dan goreng hingga timbul di atas.

Hidang dengan sos.

No comments: