ini kirakan lauk trademark ida masa raya.. lauk ni ida belajar dari mak ida yang kat johor tu... dulu dia tak kasi masak tapi curi2 tgk lepas tu ingat lah sampai sekarang... so sekarang kalau raya masak kat rumah mak mertua ida masak gunakan resepi mak johor tu... so far semua cakap sedap...
Lauk Lodeh Keluarga Ida
Bahan2 Kisar
Lada kering
Bawang besar
Bawang putih
Udang kering
Kunyit
Serai – titik
Lengkuas – titik
Halia – titik
Daun salam
Tahu – goring belah 2 (triangle)
Tempeh – goring sebentar
Kacang panjang
Kobis
Carrot
Sengkuang
Tahu kering – kalau suka (optiona)
Santan pekat
Garam
Tumis bahan kisar. Masukkan halia, lengkuas, serai dan daun salam dan tumis sampai wangi. Masukkan air ke paras sukatan yg kita suka – sendiri agak… lepas tu masukkan sengkuang dan carrot. Apabila is hamper mendidih masukkan bahan2 yang lain dan gaul rata. Akhir sekali masukkan santan dan perasakan dengan garam.
No comments:
Post a Comment