Friday, April 11, 2008

Lauk Lodeh Keluarga Ida

ini kirakan lauk trademark ida masa raya.. lauk ni ida belajar dari mak ida yang kat johor tu... dulu dia tak kasi masak tapi curi2 tgk lepas tu ingat lah sampai sekarang... so sekarang kalau raya masak kat rumah mak mertua ida masak gunakan resepi mak johor tu... so far semua cakap sedap...

Lauk Lodeh Keluarga Ida

Bahan2 Kisar

Lada kering
Bawang besar
Bawang putih
Udang kering
Kunyit


Serai – titik
Lengkuas – titik
Halia – titik


Daun salam

Tahu – goring belah 2 (triangle)
Tempeh – goring sebentar
Kacang panjang
Kobis
Carrot
Sengkuang
Tahu kering – kalau suka (optiona)

Santan pekat

Garam


Tumis bahan kisar. Masukkan halia, lengkuas, serai dan daun salam dan tumis sampai wangi. Masukkan air ke paras sukatan yg kita suka – sendiri agak… lepas tu masukkan sengkuang dan carrot. Apabila is hamper mendidih masukkan bahan2 yang lain dan gaul rata. Akhir sekali masukkan santan dan perasakan dengan garam.

No comments: