Friday, April 11, 2008

Misua Goreng Chiengmai

Misua Goreng Chiengmai
(Kaisiml Na Kung)

Bahan-bahan
150gm misua
3 ulas bawang putih dicincang halus
100gm udang basah
100gm isi ayam dihiris nipis
50gm rebong
50gm cendawan butang
3 tangkai daun bawang
2 camca besar kicap cair
1 camca besar sos tiram
¼ camca kecil serbuk lada putih
1 cawan air rebusan tulang ayam
1 camca besar tepung jagung dilarut sedikit
Minyak untuk menggoreng
Cara membuat
1. Mee Sua direndam sebentar didalam air sejuk .
Ditoskan dan digoreng didalam minyak panas sebentar .
Letakan didalam pinggan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih bersama cendawan dan
rebung.
3. Masukan sos tiram, lada putih, kicap cai dan juga air rebusan ayam
tadi.

Setelah mendidih, masukan isi ayam dan udang .
Tuangkan air tepung jagung tadi lalu dituangkan keatas misua tadi.
Sajikan segera.

No comments: