KENTANG PUTAR
300 g kentang (Russet/berkulit merah)
1 camb mentega
garam & serbuk lada sulah atau hitam (ikut suka)
2-3 camb susu segar
Rebus kentang di dalam air (tambah sedikit garam). Bila menggelegak, tutup
periuk dan perlahankan api. Biar merenih selama 20-25 minit hingga empuk.
Angkat, kupas kulit dan lecek hingga halus. Masukkan mentega dan susu sedikit
demi sedikit hingga campuran lembut dan licin. Tambah garam dan serbuk lada
sulah.
Kalau nak cepat, beli je serbuk Mash Potato brand NESTLE yg ada jual kat
Supermarket (eg: Giant, Carefour dll).
Serbuk tu campur je dgn air panas. Kacau sebati. Sure sedap.
KUAH KENTANG LECEK
2 camb mentega
1 ½ camb tepung gandum
50 g batang salderi (celery), dicincang
50 g bawang besar (jenis putih), dicincang
1 helai daun bay (dijual kering atau segar di Cold Storage), jika suka
1 camt campuran herba thyme dan basil atau mixed herbs (kering)
sedikit serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam
beberapa titik kicap pekat (utk warna lebih gelap)
1 ½ cawan air
½ cawan susu segar/UHT
1-2 camb stok pekat ayam/kiub stok, jika suka
Cara membuatnya:
Panaskan minyak, goreng salderi dan bawang atas api perlahan hingga layu dan
wangi. Angkat dan biar suam sebelum dikisar dengan air yg mencukupi (dari
sukatan air di atas). Cairkan mentega atas api perlahan, masukkan tepung dan
kacau rata. Tuangkan baki air dan susu perlahan-lahan dan kacau hingga campuran
sebati. Campurkan semua bahan lain termasuk salderi-bawang kisar. Masak hingga
mendidih kemudian angkat dan sajikan.
Untuk warna lebih gelap, tambah kicap pekat/hitam.
No comments:
Post a Comment