Friday, October 5, 2007

Kari Ayam Bombai












Kari Ayam Bombai

sumber : (Mumtaj Begum Bte Omar)


Petikan dari buku Asmah Laili - minta ampun sedap nya

Bahan A

3 biji bawang besar, kisar
1 sudu makan pes halia
1 sudu makan pes bawang putih
3sdm rempah kari daging
2 biji lada hijau, dibelah jgn putus
2 biji tomato, dadu
1 genggam daun pudina
5cm kayu manis
5 biji buah pelaga
2 cawan air
1/2 cawan minyak
Bahan B

1 ekor ayam, cuci bersih - potong 8 or 10
2 biji kentang, setiap 1 dibelah 4
1/2 cawan tairu
garam secukup rasa
sedikit air
Caranya

masukkan semua bahan A ke dlm periuk dan gaul rata. Tutup periuk dan masak dengan api yang sederhana, sehingga tomatonya kembang dan naik minyak.

Kacau rata. Masukkan kepingan ayam serta kentang dan tabur garam. Kacau perlahan-lahan sehingga semua bahan bergaul rata. Jika terlalu pekat, tuang kan air. Setelah ayam dan kentang setengah masak, masukkan tairu. Kacau lagi sampai rata. Renihkan sehingga ayam dan kentang lembut dan naik minyak. Matikan api. Apabila sejuk sedikit, keluarkan minyak yang berladung diatas, jika ada.

enak disajikan dengan roti perancis atau nasi putih

No comments: