Thursday, May 8, 2008

Sambal Goreng Tahi Minyak

resepi ni ida dapaat dari pesta perut kat warna... dari asmah laili
belum try... tapi upload resepi dulu takut lupa...

* kecambar - kacang hijau yng direndam 1 malam untuk digunakan esok. buang kulit dan cuci bersih sebelum digunakan

Bahan2 nya:-

500gm udang segar - buang kulit, ketepikan

500gm tetelan
500gm babat
500gm paru

ok... bahan2 ni direbus dengan garam hingga empuk. sejukkan. potong dadu dan ketepikan.

* santan pekat dari 2 biji kelapa untuk dibuat tahi minyak

1 biji kelapa parut - utk 2 cawan santan
3 btg serai - hiris
10 biji lada hijau - hiris
10 biji lada merah - hiris
1 biji bunga kantan - hiris
3 biji bawang besar - hiris

1 cawan bawang goreng - tabur

1sdb gula melaka / gula timbang
$1 kawang hijau - untuk buat kecambar
1/2 cawan minyak
garam

Bahan Kisar :-

1 jari lengkuas
1 jari halia
6 biji buah keras
20 biji bawang kecil
5 sdm ketumbar biji
1 sdt jintan kasar
15 biji lada kering (kalau suka pedas bole tambah)

Caranya:-

Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing. Masukkan semua bahan hirisan dan gaul rata. Masukkan tetelan, paru dan babat. Setelah mendidih masukkan santan, kecambar, udang, gula melaka dan garam. setelah bahan semua empuk masukkan tahi minyak dan perasakan jika kurang.

No comments: