Friday, April 11, 2008

Kuih Bakar Berlauk

KUIH BAKAR BERLAUK

Bahan A:
200ml santan dari 1 biji kelapa parut putih
garam secukup rasa
(Garam dan santan dimasak sehingga mendidih)

Bahan B:
500gm daging kisar
(lembu atau kambing)
1 sudu makan rata rempah beryani atau rempah kari daging
sedikit serbuk lada putih
garam secukup rasa
(Bahan diatas digaul rata dan sangar hingga kering)

Bahan C:
300gm tepung gandum diayak
4 biji telur
600ml air
sedikit pewarna kuning
garam secukup rasa

Bahan D:
1 sudu teh jintan manis
1 sudu makan ketumbar biji
(kedua bahan disangar dan dikisar)

Bahan-bahan taburan:
2 pokok daun sop
2 pokok daun bawang
5 biji lada merah di hiris tipis
1 cawan bawang goreng


Cara-cara nya:
Telur, tepung, santan, 300ml air, pewarna kuning dan garam dikacau rata. Keluarkan setengah bahagian adunan dan ketepikan. Masukkan bahan D pada baki adunan dan kacau lagi dengan lebihan 300ml air hingga rata. Campurkan dengan adunan yang diketepikan tadi dan tapis, dalam bekas yang besar sedikit. Campurkan dengan sedikit hirisan daun sop/ daun bawang, satu sudu teh minyak makan, satu sudu teh gula dan bawang goreng lalu digaul rata.

Panaskan ketuhar 180 darjah. Tuangkan adunan kedalam acuan kuih bakar kira-kira tiga-suku penuh. Taburkan sedikit daging yang telah disangar kering ( bahan B ), bawang goreng, hirisan daun sop/bawang dan lada merah. Bila hendak membakar turunkan suhu ketuhar kepada 160darjah. Bakar selama 15-20 minit atau sehingga masak. Jangan lupa untuk gilis sedikit minyak pada acuan sebelum membakar.

No comments: