Thursday, October 11, 2007

ayam kalasan



this is one of the recipes i wanna share :

ayam kalasan

Variasi Masakan Selatan oleh Norzailina Nordin

Bahan-bahan

500 ml santan dari 1 biji kelapa

1 ekor ayam potong 8

1 sudu makan kicap manis

1 sudu teh kunyit serbuk

Garam dan gula secukup rasa

Minyak masak

Bahan (A) ditumbuk kasar

6 cm lengkuas

5 cm halia

4 cm kunyit

5 ulas bawang putih

5 batang serai

2 biji bawang besar

Cara Membuatnya

1. Perap ayam bersama kicap, serbuk kuinyit dan garam selama 1 jam.

2. Rebus ayam dengan santan dan bahan (A). Tambah gula dan garam secukup rasa.

3. Bila ayam setengah masak, angkat ayam dan letak di dalam penapis.

Toskan bahan rebusan. Ketepikan.

4. Panaskan minyak, goreng ayam hingga keemasan. Letak di dalam pinggan.

5. Goreng pula bahan rebusan yang ditapis di dalam minyak tadi. Bila sudah garing, angkat dan taburkan di atas ayam tadi

No comments: