Harini masak mee daging jer.. permintaan B... very simple and easy to cook also...
Here's the recipe :
Daging - lebih sedap tetel or rusuk kambing or lembu
daging ni harus direbus dahulu dengan kulit kayu manis.. rebus sampai daging empuk... jgn buang air daging kerana ia diperlukan waktu masak mee nya
Bawang besar - potong dadu
bawang putih - cincang halus
cili mesin
tomato sos
kicap pekat
kicap masin
garam - optional (kalau suka masin tambah sikit jer garam, ida tak gunakan sebab kicap nya dah masin)
taugeh
sawi - potong kasar
mee kuning / mee hun
Caranya :
tumis kan bawang dan bawang putih hingga wangi dam masukkan 1 atau 2 sdb cili mesin, gaul hingga ia garing dan wangi. Masukkan tomato sos, gaul rata dan masukkan air rebusan daging dan daging nya sekali. Masukkan kicap pekat, kicap masin dan garam jika perlu. Apabila ia sudah mendidih, masukkan sawi dan taugeh dan juga mee.
Hidangkan panas2
No comments:
Post a Comment