Wednesday, April 2, 2008

Spagetti


Spagetti
ingredients

1/2 kg daging cincang

2 bawang besar - di potong dadu -ditumis

3 tomato - di potong dadu - ditumis

3 bawang putih - diketuk - ditumis

segengam cili kering - dikisar - ditumis

2 capsicum - di potong dadu

1 tin kecil tomato puree

1 bottle 500g raguletto sauce spagetti

1 tin cendawan button

oregano kering atau italian season

spagetti 1 pkt

1/2 cawan air

miyak untuk menumis

garam/gula

methods

jerang air untuk merebus spagetti. bila air mendidih masukkan spagetti, minyak dan garam sedikit. rebus lebih kurang 20-30 minutes. angkat dan toskan dan gaul sedikit dengan minyak agar tak melekat. Kemudian boleh lah buat kuah nya ataupun sebalik nya....
1. tumis bahan2 tumisan hingga naik minyak ataupun wangi

2. kemudian masukkan capsicum, tomato puree, sauce spagetti, cendawan dan tumis lagi

3. masukkan pula daging cincang dan air

4. agak-agak dah pekat sedikit, masukkan daun oregano atau italia season ikut citarasa, garam dan gula. bila dah mendidih mati kan api dan sudah boleh di hidang kan.

No comments: