SHABSUKA ISTANBUL
Sumber: Puan Puti Maizura
Bahan-Bahannya :
6 biji telur ayam
½kg daging cincang
3 tangkai daun sup
15 biji bawang merah ditumbuk
6 biji lada hijau dihiris
6 biji buah tomato dipotong dadu
5 sudu besar minyak sapi
Minyak masak
Bahan-Bahan Dikisar :
1 sudu kecil lada putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan halus
1 sudu besar bawang putih
1 sudu kecil halia
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya :
Panaskan minyak masak.
Masukkan bawang, tumis hingga layu.
Kemudian masukkan buah tomato dan bahan-bahan kisar dan masak hingga rata.
Kemudian masukkan daging, lada hijau dan daun sop, kacau rata.
Siapkan tempat pembakar, masukkan daging ke dalamnya dan pecahkan telur sebiji-sebiji. Bakar hingga telur masak.
Curahkan minyak sapi yang telah dipanaskan.
Hidangkan.
No comments:
Post a Comment