Wednesday, April 2, 2008

TALAM LAPIS DAGING

Bahan A

3000 ml Santan Cair (1,000 ML Santan Pekat + 2,000 ML Air Paip)
800 gm Tepung Beras
240 gm Tepung Ubi
1,000 ML Santan Pekat (600 ML Santan Pekat + 400 ML Air Paip)
1 Batang serai (Dititik)
1 steh Garam
sedikit serbuk perasa
2 Biji Telur (Gred B)

1. Santan cair, serai, dimasak hingga berwap dan ketepikan.
2. Santan pekat, Tepung beras, tepung ubi, telur di kacau rata dan di tapis kemudian
dicampurkan santan ciar tadi di kacau rata. Masukkan perasa, garam, kacau rata dan kukus
adunan ini di loyang bulat bersaiz 12"3. Kukus setiap lapis dan taburkan Bahan B (Inti) buatlah
sehingga habis.

Bahan B (Inti)

400 gm Daging Kisar
1 cm Halia-Kisar
garam dan serbuk perasa
2 tangkai daun sup/bawang
2 steh lada sulah
3 ulas bawang putih-kisar
1 labu bawang merah- kisar
3 tangkai lada merah/hijau (Hiris)
5 smakan minyak masak untuk menggoreng

1. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar hingga kuning, masukkan sedikit air, serbuk lada,
garam, perasa dan dimasakhingga kering dan rata. Lalu diangkat dan sejukkan.

No comments: