Wednesday, April 2, 2008

Talam Lapis Begawan Solo

TALAM LAPIS BENGAWAN SOLO

Bahan-bahannya
80 oz santan pekat
32 oz santan cair
28 oz gula pasir
8 oz tepung gandum
1 paket tepung kanji
130 gram tepung Hong Kwee (bungkusan berwarna hitam)
2 sudu makan serbuk koko
20 sen daun pandan
sedikit garam
sedikit pewarna kuning dan merah

Cara-caranya
1. Campurkan santan cair, gula dan daun pandan.
2. Tepung dijadikan satu dan dikacau bersama santan pekat. Tuangkan adunan ini kepada adunan pertama dan kacau hingga rata.
3. Bahagikan adunan ini kepada 3 bahagian dan warnakan 1 bahagian dengan koko, 1 bahagian warna kuning, 1 bahagian warna merah.
4. Kukus selapis demi selapis selang seli warnanya.

Adunan diatas adalah untuk loyang bulat 16 inci.

No comments: