Rojak KatihSumber : http://www.tourism. terengganu. gov.my
Ingredients·
1 biji sedang timun (dibuang empulurnya & dipotong dadu).
1 biji sengkuang( dipotong dadu).
2 keping tauhu (digoreng & dipotong dadu).
5 batang kacang panjang (dipotong sepanjang ½ inci.
125 gm kacang tanah (digoreng & dibuang kulitnya).
1 camca bijan.
1 cawan air asam jawa.
½ cawan air
Bahan Giling.
60 gm lada kering (direndam & ditoskan).
1 camca penuh gula pasir
1 camca garam
Method
Gaulkan bahan giling dengan air asam jawa & air dalam sebuah periuk.Jerang di atas api hingga mendidih & biarkan mendidih selama 15 minit.Turunkan dari api. Masukkan bahan-bahan lain & biarkan bertutup selama15 minit.Isikan ke dalam pingan & hidangkan sama ada sebagai makanan ringanatau sebagai sajian tambahan kepada hidangan utama.
No comments:
Post a Comment