QUICHE ROTI KERAK
Sumber : Jeni
Bahan-bahanKulit roti dari sebuku roti @ 6 - 7 keping roti2 biji kentang direbus hingga empukIsi dari 2 ketul dada ayam, dipotong kiubSetengah batang leek, dihiris halus1 batang karot dipotong panjang 1 inci dan dihiris halus1 biji bawang besar dipotong dadu3 ulas bawang putih dipotong dadu1 sudu besar worchestershire sos1 sudu besar sos tiram1/2 kiub pati ayam1 sudu kecil tepung jagung + air untuk memekatkan kuah1 sudu besar mentega4 biji telur + 1/2 sudu teh lada hitam + telur dipukul sebati1/2 sudu teh lada sulah1 biji tomatoGaram secukup rasa
Cara Membuatnya
Kisar roti hingga halus.
Kisar kentang hingga halus.
Gaulkan roti dan kentang yang telah dikisar. Masukkan lada sulah. Perasakan dengan garam dan uli sehingga sebati.
Panaskan mentega di atas kuali.
Tumiskan bawang besar dan bawang putih. Setelah naik bau masukkan ayam.
Masukkan carrot dan leek. Tumis hingga layu.
Masukkan sos tiram dan worchestershire, kuib ayam, sedikit air dan tepung jagung. Tumis hingga kuah pekat. Angkat.
Uli sekali lagi doh tadi dan masukkan ke dalam loyang quiche. Tekan-tekan doh sehingga menutup loyang quiche tadi.
Bakar seketika di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 5 minit. Kemudian keluarkan.
Masukkan inti ayam tadi ke dalam quiche.
Tuangkan campuran telur tadi sehingga ke paras tepian quiche.
Letakkan hirisan tomato di atas quiche. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30 minit atau sehingga campuran telur di dalam quiche masak/memejal
Sumber : Jeni
Bahan-bahanKulit roti dari sebuku roti @ 6 - 7 keping roti2 biji kentang direbus hingga empukIsi dari 2 ketul dada ayam, dipotong kiubSetengah batang leek, dihiris halus1 batang karot dipotong panjang 1 inci dan dihiris halus1 biji bawang besar dipotong dadu3 ulas bawang putih dipotong dadu1 sudu besar worchestershire sos1 sudu besar sos tiram1/2 kiub pati ayam1 sudu kecil tepung jagung + air untuk memekatkan kuah1 sudu besar mentega4 biji telur + 1/2 sudu teh lada hitam + telur dipukul sebati1/2 sudu teh lada sulah1 biji tomatoGaram secukup rasa
Cara Membuatnya
Kisar roti hingga halus.
Kisar kentang hingga halus.
Gaulkan roti dan kentang yang telah dikisar. Masukkan lada sulah. Perasakan dengan garam dan uli sehingga sebati.
Panaskan mentega di atas kuali.
Tumiskan bawang besar dan bawang putih. Setelah naik bau masukkan ayam.
Masukkan carrot dan leek. Tumis hingga layu.
Masukkan sos tiram dan worchestershire, kuib ayam, sedikit air dan tepung jagung. Tumis hingga kuah pekat. Angkat.
Uli sekali lagi doh tadi dan masukkan ke dalam loyang quiche. Tekan-tekan doh sehingga menutup loyang quiche tadi.
Bakar seketika di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 5 minit. Kemudian keluarkan.
Masukkan inti ayam tadi ke dalam quiche.
Tuangkan campuran telur tadi sehingga ke paras tepian quiche.
Letakkan hirisan tomato di atas quiche. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 30 minit atau sehingga campuran telur di dalam quiche masak/memejal
No comments:
Post a Comment