Ini nasi beriani yang pernah ida masak kat rumah mar mertua ida... walaupun 1st time try... tapi tak menghampakan... dapat thumbs up dari my brother in law dan juga hubby.. sorilah tak de gambar sebab lauk ni pun last year yang ida masak
NASI BRIYANI TUMIS
Untuk 10 Orang
Bahannya
1kg - Beras Briyani, dicuci bersih
¼ tin - Susu Cair
¼ cawan - Daun Ketumbar
¼ cawan - Daun Pudina
3 helai - Daun Pandan
3 biji - Bawang Besar, dihiris
1 inci - Kayu Manis
3 kuntum - Bunga Cengkih
3 biji - Buah Pelaga
3 sudu makan - Ghee
3 sudu makan - Air mawar dicampur dengan beberapa helai koma-koma
3 sudu makan - Bawang Goreng
5 biji - Bawang Putih (Dikisar)
2 inci - Halia (Dikisar)
5 biji - Badam (Dikisar)
Garam secukup rasa
Air secukupnya - Mengikut sukatan beras
Caranya:-
Cuci & toskan beras, kemudian ditepikan.
Panaskan ghee, tumiskan bawang yang telah dihiris, kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga sehingga kekuningan.
Bila bawang sudah kuning, masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan gaulkan
sehingga rata.
Kemudian masukkan air mengikut sukatan beras, daun pandan, daun pudina, daun ketumbar & garam secukup rasa.
Apabila mendidih, masukkan beras & susu dan masak sehingga nasi tanak.
Kemudian dikarih & direnjis dengan air mawar tadi.
Jikalau hendak di "Dam"
Jika nasi hendak didam, keluarkan nasi yang telah dimasak tadi.
Aturkan daging briyani dalam periuk nasi.
Taburkan sedikit bawang goreng & dilapis dengan nasi. Kemudian renjiskan dengan air mawar.
Masukkan periuk ke dalam rice cooker dan dimasak sebentar selama 20 - 30 minit.
No comments:
Post a Comment