Friday, April 11, 2008

Payasam

Payasam

Bahan-bahan:
Susu segar /susu lembu/susu kotak
Buah pelaga 3-4 biji
Sedikit carrot yang diparut halus
Gula pasir 1-2 sudu
Minyak sapi anggaran 2 sudu

Cara-cara:
Memula sekali panaskan kuali kecil hingga panas,masukkan minyak sapi dengan anggaran 2 sudu besar,lepas tu kacau dan masukkan buah pelaga dan lobak merah yang di potong halus2 tadi kacau hingga lobak merah lembut kemudian masukkan susu lembu segar atau susu segar dlm kotak anggaran 2 cawan kacau hingga beberapa seketika dan masukkan 1-2 sudu gula kemudian kacau.....larutan tadi akan bertukar menjadi....seakan-akan jeli ( dadih ) kacau berterusan kecilkan api kacau sentiasa dalam anggaran 10-15 minit kemudian angkat dan hidangkan.

No comments: