Tuesday, April 1, 2008

IKAN BAKAR PORTUGIS


Ikan bakar Portugis
Sumber chef wan

1 ekor (600g) ikan bawal - tapi saya x guna ikan bawal
minyak masak utk menumis
air perahan daripada 1/2 biji limau nipis
1/2 tbsp kicap pekat
garam
gula
daun pisang

bahan dikisar halus:

4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah
1 batang serai, hiris halus
1/2 tsp belacan
1 tbsp serbuk cili
2 helai daun limau purut

-tumis bahan kisar hingga betul2 masak
-masukkan jus limau dan kicap
-perasakan dgn garam dan gula
-lumurkan seluruh badan ikan yg telah dicuci bersih dgn sambal yang
telah dimasak
-Bungkus dengan daun pisang
-bakar dalam ketuhar pada suhu 180 C selama 20 minit atau atas
pan/kuali leper atau atas bara api

No comments: