Ikan bakar Portugis
Sumber chef wan
1 ekor (600g) ikan bawal - tapi saya x guna ikan bawal
minyak masak utk menumis
air perahan daripada 1/2 biji limau nipis
1/2 tbsp kicap pekat
garam
gula
daun pisang
bahan dikisar halus:
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah
1 batang serai, hiris halus
1/2 tsp belacan
1 tbsp serbuk cili
2 helai daun limau purut
-tumis bahan kisar hingga betul2 masak
-masukkan jus limau dan kicap
-perasakan dgn garam dan gula
-lumurkan seluruh badan ikan yg telah dicuci bersih dgn sambal yang
telah dimasak
-Bungkus dengan daun pisang
-bakar dalam ketuhar pada suhu 180 C selama 20 minit atau atas
pan/kuali leper atau atas bara api
Sumber chef wan
1 ekor (600g) ikan bawal - tapi saya x guna ikan bawal
minyak masak utk menumis
air perahan daripada 1/2 biji limau nipis
1/2 tbsp kicap pekat
garam
gula
daun pisang
bahan dikisar halus:
4 tangkai cili merah
4 biji buah keras
8 ulas bawang merah
1 batang serai, hiris halus
1/2 tsp belacan
1 tbsp serbuk cili
2 helai daun limau purut
-tumis bahan kisar hingga betul2 masak
-masukkan jus limau dan kicap
-perasakan dgn garam dan gula
-lumurkan seluruh badan ikan yg telah dicuci bersih dgn sambal yang
telah dimasak
-Bungkus dengan daun pisang
-bakar dalam ketuhar pada suhu 180 C selama 20 minit atau atas
pan/kuali leper atau atas bara api
No comments:
Post a Comment