Tuesday, April 1, 2008

BBQ Chicken Wing

BBQ CHICKEN WING


1 kilo chic wing
1/2 cup cooking oil
1/2 cup tomato sos
1/4 cup brown sugar
2 tbsp worcestershire sauce
1 tbsp mustardsalt & pepper
* serbuk cili (optional)

1. Ayam direbus dgn halia sampai separuh masak. Ni supaya masa nak bakar tu tak payah lama sgt. Kalau tak nak rebus pun takpe. Marinade je terus. (Saya tak rebus. Perap aje terus).

2. Tos dan biar sejuk.

3. Campurkan minyak & tomato sos dan kacau sehingga sebati.

4. Masukkan brown sugar, worcestershire sauce, mustard, salt & pepper. Garam biar lebih sikit pun takpe sbb bila dah marinade nanti baru terasa.

5. Kalau nak pedas masukkan serbuk cili.

6. Bila ayam dah sejuk, perap dlm bancuhan sos dan biar semalaman dlm peti ais.

7. Bila nak bakar seelok-eloknye ayam di room temperature. Dan sapu sos ke atas ayam bagi nampak berkilat dan menarik.

8. Bakar hingga garing. Lagi sedap kalau bakar atas arang tapi oven pun boleh juga.

* Saya selalu buat sos lebih utk sisapu ke atas ayam sebelum dan selepas dibakar.

No comments: