Kuih Gunting Sira Pedas
Bhn:
6 cwn tpg gandum
4 helai daun limau purut-digunting halus(optional)
santan secukup lembut adunan
3 sb marjerin
bhn dikisar halus:
1 st biji ketumbar
1 st lada hitam
1 st jintan manis
1 st jintan putih
1/2 sb garam
3 sb udang kering/ikan bilis
1/2 labu bwg besar
1 ulas bwg putih
-satukan tepung,daun limau purut dan marjerin dalam bekas.gaul rata.masukkan bahan kisar.gaul lagi.
-tuang santan sedikit2 kedalam adunan sambil diuli hingga dapat adunan yg boleh dicanai dan digunting-tidak terlalu lembut
-canai nipis dan gunting.ulang proses hingga habis
-panaskan minyak dan goreng hingga keperangan.sejukkan
Bahan sira:-yg ini xde sukatan..sesedap rasa
cili kering-gunting dan rendam dlm air panas
bwg besar
bwg putih
cuka
minyak utk menumis
gula-biar lebih sedikit
bijan-goreng hingga keperangan
-kisar cili kering,bawang besar dan bawang putih dgn sedikit air
-panaskan minyak dlm kuali.tumis bhn kisar hingga agak garing.masukkan cuka.kacau
-biar hingga agak kering.masukkan gula.biar betul2 pekat dan jadi berbuih mcm gula hangus
-tutup api dan terus tuang kuih gunting dan bijan. kacau cepat2.
-tuang dlm dulang dan sejukkan sblm disimpan dlm bekas kedap udara
Bhn:
6 cwn tpg gandum
4 helai daun limau purut-digunting halus(optional)
santan secukup lembut adunan
3 sb marjerin
bhn dikisar halus:
1 st biji ketumbar
1 st lada hitam
1 st jintan manis
1 st jintan putih
1/2 sb garam
3 sb udang kering/ikan bilis
1/2 labu bwg besar
1 ulas bwg putih
-satukan tepung,daun limau purut dan marjerin dalam bekas.gaul rata.masukkan bahan kisar.gaul lagi.
-tuang santan sedikit2 kedalam adunan sambil diuli hingga dapat adunan yg boleh dicanai dan digunting-tidak terlalu lembut
-canai nipis dan gunting.ulang proses hingga habis
-panaskan minyak dan goreng hingga keperangan.sejukkan
Bahan sira:-yg ini xde sukatan..sesedap rasa
cili kering-gunting dan rendam dlm air panas
bwg besar
bwg putih
cuka
minyak utk menumis
gula-biar lebih sedikit
bijan-goreng hingga keperangan
-kisar cili kering,bawang besar dan bawang putih dgn sedikit air
-panaskan minyak dlm kuali.tumis bhn kisar hingga agak garing.masukkan cuka.kacau
-biar hingga agak kering.masukkan gula.biar betul2 pekat dan jadi berbuih mcm gula hangus
-tutup api dan terus tuang kuih gunting dan bijan. kacau cepat2.
-tuang dlm dulang dan sejukkan sblm disimpan dlm bekas kedap udara
No comments:
Post a Comment