BOTOK-BOTOK -
Bahan Utama:
* Seekor ikan tenggeri batang [ada yg suka ikan kembung besar]
- ikan tenggiri dipotong lebar 2-3" ikut suka tebal
* Daun pisang yang lebar secukupnya [biasa beli 2 ikat kat pasar]
- daun pisang dilayur sebentar supaya tak pecah bila membungkus
Bahan A - Rempah
* Bawang besar 3-4 biji - kisar
* Bawang putih 10 biji -kisar
* Halia 3 inci - kisar
* Lengkuas 2 inci - kisar
* Serai 5 batang - kisar
* Lada kering 1/2 mangkuk-kisar [nak pedas, potong2 cili padi ]
* Santan pekat
* Kerisik - beli siap atau buat sendiri dari 1 biji kelapa
* Setengah paket rempah kari [paket besar] ida pakai rempah kari babas
* garam & aji secukup rasa
* gula 5-8 sudu ikut suka rasa manis
* Air asam pekat - agak2 secukup rasa
Bahan B - Dedaun dlm rempah
* 5-6 helai daun kunyit sederhana besar - mayang halus
Bahan Utama:
* Seekor ikan tenggeri batang [ada yg suka ikan kembung besar]
- ikan tenggiri dipotong lebar 2-3" ikut suka tebal
* Daun pisang yang lebar secukupnya [biasa beli 2 ikat kat pasar]
- daun pisang dilayur sebentar supaya tak pecah bila membungkus
Bahan A - Rempah
* Bawang besar 3-4 biji - kisar
* Bawang putih 10 biji -kisar
* Halia 3 inci - kisar
* Lengkuas 2 inci - kisar
* Serai 5 batang - kisar
* Lada kering 1/2 mangkuk-kisar [nak pedas, potong2 cili padi ]
* Santan pekat
* Kerisik - beli siap atau buat sendiri dari 1 biji kelapa
* Setengah paket rempah kari [paket besar] ida pakai rempah kari babas
* garam & aji secukup rasa
* gula 5-8 sudu ikut suka rasa manis
* Air asam pekat - agak2 secukup rasa
Bahan B - Dedaun dlm rempah
* 5-6 helai daun kunyit sederhana besar - mayang halus
* daun kesum - potong halus
* daun selasih - potong halus
* daun kari - potong halus
* daun selasih - potong halus
* daun kari - potong halus
Cara:
Kisar semua bahan kisar hingga lumat, masukkan bahan lain
dan kacau sebati. Masak sebentar utk dapatkan rasa yg secukupnya.
[ada orang tak suka masak, ikut pilihan]. Agak didih sekali dua & cukup
rasa, tutup api dan ketepikan. Potong bahan B- dedaun tadi, masukkan
dlm bahan rempah yang dah siap tadi dan gaul rata.
[Saya suka masak hingga likat baru tutup api]
Bahan Daun/Ulam-ulaman
* Daun pucuk betik
* Daun pucuk ubi
* Daun kembang semankuk [puding]
* Daun teh [puding]
* Daun ulam raja [kalau suka]
* Daun belinjau
* Daun bebuas
[Basuh bersih]
Kisar semua bahan kisar hingga lumat, masukkan bahan lain
dan kacau sebati. Masak sebentar utk dapatkan rasa yg secukupnya.
[ada orang tak suka masak, ikut pilihan]. Agak didih sekali dua & cukup
rasa, tutup api dan ketepikan. Potong bahan B- dedaun tadi, masukkan
dlm bahan rempah yang dah siap tadi dan gaul rata.
[Saya suka masak hingga likat baru tutup api]
Bahan Daun/Ulam-ulaman
* Daun pucuk betik
* Daun pucuk ubi
* Daun kembang semankuk [puding]
* Daun teh [puding]
* Daun ulam raja [kalau suka]
* Daun belinjau
* Daun bebuas
[Basuh bersih]
Cara Membungkus :
Sebelum tu, panaskan kukusan. Ambil 2 lapis daun pisang yang
lebar & telah dicelur dan letakkan atas meja bersih. Susun daun betik,
daun ubi dan lain di bahagian bawah. Letakkan rempah yang sudah siap
tadi sesenduk atas daun. Ambil sekeping ikan tenggiri dan letakkan atas
rempah. Tutup ikan tadi dgn sesenduk rempah lagi. Tutup rempah sekali l
agi dgn dedaunan ulam lagi sekali. Bungkus ikut citarasa anda berbentuk
tapai atau nasi lemak..sematkan dgn lidi supaya tidak terbuka. Atau ikat
dgn tali rafia pun boleh. Buat hingga habis daun & ikan. Adunan di atas
boleh dapat 10 bungkus besar botok-botok. Kalau utk jual..kena kecilkan
bungkusan..muai..
Sebelum tu, panaskan kukusan. Ambil 2 lapis daun pisang yang
lebar & telah dicelur dan letakkan atas meja bersih. Susun daun betik,
daun ubi dan lain di bahagian bawah. Letakkan rempah yang sudah siap
tadi sesenduk atas daun. Ambil sekeping ikan tenggiri dan letakkan atas
rempah. Tutup ikan tadi dgn sesenduk rempah lagi. Tutup rempah sekali l
agi dgn dedaunan ulam lagi sekali. Bungkus ikut citarasa anda berbentuk
tapai atau nasi lemak..sematkan dgn lidi supaya tidak terbuka. Atau ikat
dgn tali rafia pun boleh. Buat hingga habis daun & ikan. Adunan di atas
boleh dapat 10 bungkus besar botok-botok. Kalau utk jual..kena kecilkan
bungkusan..muai..
Kukus antara 45min - 1 jam. Agak2 ikan masak....makan bersama nasi panas.....
No comments:
Post a Comment