Monday, March 31, 2008

Ayam Masak Merah Santan


AYAM MASAK MERAH SANTAN

Bahan-bahan :
1 ekor ayam (dicuci dan dipotong ikut suka)
Bahan-bahan kisar :-
Cili kering 10-20 batang
Bawang kecil 5 biji
Bawang putih 3 biji
Bawang besar 1 biji
Halia 1 inci
Lengkuas 1/3 inci
2 batang serai
Bahan lain :
2 sudu minyak masak
Santan pekat (anggaran 2 cawan)
Santan cair (anggaran 1 cawan)
Tomato puree
Sedikit kacang tanah digoreng dan ditumbuk (jgn byk sgt klu terlebih nanti kuah menjadi pekat)
Cara Menyediakan
- Perap sebentar ayam bersama kunyit dan garam. Kemudian goreng seperti biasa.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Bila dah nampak kuning dan dah naik baunya masukkan tomato puree dan tumis lagi hingga naik minyak.
- Kemudian masukkan kacang tanah yg telah ditumbuk. Gaulkan lagi hingga sebati.
- Masukkan sedikit santan cair.
- Gaulkan sehingga rata dan tunggu lebih kurang 3 minit bila ramuan tadi sebati masukkan ayam yang digoreng dan gaulkan lagi.
- Biarkan ayam tadi mereneh diatas api yang serdahana.
- Bila dah agak masak, masukkan santan pekat.
- Kepekatan dan banyaknya kuah ikutlah selera anda.
Kalau suka cair tambahkan lagi sedikit air, kalau suka pekat lebihkan lagi santan.
- Masukkan sedikit garam,perasa dan sedikit gula.
- Bila dah cukup masak padamkan api.
- Boleh juga kalau nak masukkan buah tomato yang dipotong empat dan bawang besar yang dipotong bulat, sebagai hiasan.
- Angkat dan hiaskan bersama-sama daun salad dan kacang peas.

No comments: