one of my all time favourite resepi... sedap... enak dimakan panas2... fresh from oven...
PIE UBI KENTANG
Bahan-bahan utk kulit pie :
5 biji kentang, direbus dan dibuang kulit (kita pakai kentang instant)
3 sudu besar mentega
1 camca teh lada hitam tumbuk
Sedikit garam
3 sudu bread crumbs
*kuning telur utk disatu di atas pie
Lecek ubi kentang yg telah direbus. Kemudian masukkan mentega, lada hitam, garam serta bread crumbs. Gaul semua bahan hingga adunan sebati.
Bahan-bahan utk inti pie:
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang bawang putih
1 sudu besar mentega, utk menumis
300gm daging cincang
1 sudu besar sos black pepper (kita tak ada waktu tu)
1 biji ubi kentang, didadu (Kalau nak cepat empuk rebus sekali dgn ubi kulit pie tapi 3/4 empuk) (ubi kentang tak beli pulak)
1 biji buah tomato, didadu (tomato habis gantikan dengan sos tomato sikit)
1/2 biji carrot, didadu (kita guna mix vegetables)
1 sudu tepung jagung, dibancuh dgn sedikit air
1/2 kiub ayam
1 camca teh sos lea perrin & wocestershire
1 sudu besar sos tiram (habis lah pulak)
Cara-cara:
1. Panaskan mentega di kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
2. Masukkan daging cincang. Kacau rata.
3. Masukkan ubi kentang, kiub ayam, sos-sos dan garam. Kacau perlahan-lahan
hingga sebati dan masak.
4. Seterusnya masukkan bancuhan tepung jagung, tujuan utk memekatkan inti. Tunggu sehingga
kentang benar2 empuk baru angkat.
Assemble pie:
1. Sapukan mentega pada mangkuk kaca atau casserole pilihan anda. Lekapkan kulit pie di
dasar dan sekeliling sebelah dalam mangkuk.
2. Letakkan inti di atasnya.
3. Tutupkan inti sepenuhnya dengan adunan kulit pie.
4. Akhir sekali sapukan kuning telur di bahagian atas pie dan tabur sedikit daun parsley (optional).
Bahan-bahan utk kulit pie :
5 biji kentang, direbus dan dibuang kulit (kita pakai kentang instant)
3 sudu besar mentega
1 camca teh lada hitam tumbuk
Sedikit garam
3 sudu bread crumbs
*kuning telur utk disatu di atas pie
Lecek ubi kentang yg telah direbus. Kemudian masukkan mentega, lada hitam, garam serta bread crumbs. Gaul semua bahan hingga adunan sebati.
Bahan-bahan utk inti pie:
1/2 biji bawang besar
2 biji bawang bawang putih
1 sudu besar mentega, utk menumis
300gm daging cincang
1 sudu besar sos black pepper (kita tak ada waktu tu)
1 biji ubi kentang, didadu (Kalau nak cepat empuk rebus sekali dgn ubi kulit pie tapi 3/4 empuk) (ubi kentang tak beli pulak)
1 biji buah tomato, didadu (tomato habis gantikan dengan sos tomato sikit)
1/2 biji carrot, didadu (kita guna mix vegetables)
1 sudu tepung jagung, dibancuh dgn sedikit air
1/2 kiub ayam
1 camca teh sos lea perrin & wocestershire
1 sudu besar sos tiram (habis lah pulak)
Cara-cara:
1. Panaskan mentega di kuali dan tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga layu.
2. Masukkan daging cincang. Kacau rata.
3. Masukkan ubi kentang, kiub ayam, sos-sos dan garam. Kacau perlahan-lahan
hingga sebati dan masak.
4. Seterusnya masukkan bancuhan tepung jagung, tujuan utk memekatkan inti. Tunggu sehingga
kentang benar2 empuk baru angkat.
Assemble pie:
1. Sapukan mentega pada mangkuk kaca atau casserole pilihan anda. Lekapkan kulit pie di
dasar dan sekeliling sebelah dalam mangkuk.
2. Letakkan inti di atasnya.
3. Tutupkan inti sepenuhnya dengan adunan kulit pie.
4. Akhir sekali sapukan kuning telur di bahagian atas pie dan tabur sedikit daun parsley (optional).
No comments:
Post a Comment