... dun't really know wat to cook ....so i decided to fry noodles... and at the same time my sis in law came with some foods... so its like a kenduri... n then comes some of the relatives from my father in law's side... visiting him coz he's quite sick... having some heart problems... so again they brought food.... one of the aunt brought over tosei for supper... can u imagine... makanan byk... perut mcm nak pecah makan ....
so here's the recepi I would like to share with u guys
Mee Hun Goreng
Bahan-bahannya
1 bungkus bee hoon
1 ikat sawi, dibersihkan
1 bungkus bee hoon
1 ikat sawi, dibersihkan
1/2kg tauge, bersihkan
200 gram daging cincang
12 ekor udang, dibersihkan
200 gram daging cincang
12 ekor udang, dibersihkan
beberapa fishball dan fishcake
½ cawan air
½ cawan air
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu teh serbuk lada putih
Cara-caranya
1. Bee hoon direndam sekejap. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan daging cincang, udang, fishball, fishcake dan air. Kacau rata.
3. Bila daging telah masak,garam, serbuk perasa dan sayur sawi. Gaul sebati.
4. Setelah ia cukup sebati masukkan mee hun dan gaul rata... setelah itu masukkan tauge
Serbuk perasa jika suka
Minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu teh serbuk lada putih
Cara-caranya
1. Bee hoon direndam sekejap. Angkat dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan daging cincang, udang, fishball, fishcake dan air. Kacau rata.
3. Bila daging telah masak,garam, serbuk perasa dan sayur sawi. Gaul sebati.
4. Setelah ia cukup sebati masukkan mee hun dan gaul rata... setelah itu masukkan tauge
Gaul rata dan siap untuk dihidangkan...
sedap dihidangkan dengan lada jeruk dan bawang goreng...
Ida selalu nya gunakan bawang goreng yang dibuat sendiri... lebih wangi dan sedap daripada yang dijual di luar sana
No comments:
Post a Comment