Saturday, March 3, 2007

Ayam Masak Merah


Bahan 1/2 ekor ayam-dipotong ikut suka/kecil2

1 biji bwg besar-dihiris bulat(hiasan)

2 biji bwg merah-ditumbuk jgn smpi lumat

2 ulas bwg putih-ditumbuk jgn smpi lumat

seinci halia-ditumbuk agak2 pecah sj,jgn smpi lumat

1 btg serai-dititik

4 sekawan-kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga

2 senduk cili kisar+belacan

2 s/b santan pekat

4-5 s/b tomato puree

1 helai daun limau-optional


Cara -


Ayam digoreng separuh masak terlebih dahulu.

[Kunyit hidup/serbuk kunyit+halia+bwg putih+rempah daging+garam+pak aji]


-Siapkan bahan.


Tumis bwg merah+putih+serai+halia+4 sekawan hingga naik bau

. -Tumis cili hingga terbit minyak.

Api sederhana dan sentiasa kacau.

-Masukkan santan+tomato puree+air sedikit.

Agak2 berkuah sket.

-Masukkan garam n perasa secukup rasa.

-Last skali masukkan daun limau. Ida sukakan baunya yg wangi.


Siap! Selamat Mencuba!

No comments: