Bahan 1/2 ekor ayam-dipotong ikut suka/kecil2
1 biji bwg besar-dihiris bulat(hiasan)
2 biji bwg merah-ditumbuk jgn smpi lumat
2 ulas bwg putih-ditumbuk jgn smpi lumat
seinci halia-ditumbuk agak2 pecah sj,jgn smpi lumat
1 btg serai-dititik
4 sekawan-kayu manis,bunga lawang,bunga cengkih,buah pelaga
2 senduk cili kisar+belacan
2 s/b santan pekat
4-5 s/b tomato puree
1 helai daun limau-optional
Cara -
Ayam digoreng separuh masak terlebih dahulu.
[Kunyit hidup/serbuk kunyit+halia+bwg putih+rempah daging+garam+pak aji]
-Siapkan bahan.
Tumis bwg merah+putih+serai+halia+4 sekawan hingga naik bau
. -Tumis cili hingga terbit minyak.
Api sederhana dan sentiasa kacau.
-Masukkan santan+tomato puree+air sedikit.
Agak2 berkuah sket.
-Masukkan garam n perasa secukup rasa.
-Last skali masukkan daun limau. Ida sukakan baunya yg wangi.
Siap! Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment