Thursday, September 3, 2009

Mee Rebus Tulang

Bahan-bahan:
600 gm mee kuning


Kuah:
i. Bahan-bahan dikisar halus
12 tangkai cili kering
10 labu bawang merah
2 batang serai
1/2 inci halia
2 sudu besar udang kering
ii. Pemekat kuah
3 biji keledek merah direbus dan lenyek halus
100 g pes tomato (tin kecil)
3-4 sudu besar kacang tanah yang telah disangai dan ditumbuk hancur
2 sudu besar bijan yang telah disangai


Bahan2 Sup tulang

600 gram tulang rusuk
rebus tulang dengan garam, sup bunjut, daun pandan dalam pressure cooker.


Hiasan

4 biji telur direbus
4 keping tauhu digoreng
bawang goreng
cili merah dihiris
limau kasturi
daun bawang dan daun sup
taugeh dicelur




Tumisan:
kulit kayu manis, bunga cengkih, bawang merah dan bawang putih diracik.

garam, gula merah
asam keping


Panaskan sedikit minyak dalam periuk kemudian tumiskan bahan tumisan hingga naik bau.
Masukkan bahan yang dikisar halus dan masak hingga garing dan terbit minyak kemudian curahkan sup tulang ke dalam periuk tumisan. Masukkan sekali asam keping bersama sup tadi dan biarkan hingga menggelegak. Satukan bahan pemekat masukkan dalam kuah dan kacau hingga rata. Perisakan dengan garam dan gula merah.
Biarkan merenih hingga kuah pekat... jika kuah masih cair, bancuh tepung jagung dan masukkan dalam kuah.




No comments: