Thursday, September 3, 2009

Cheesecake

Base:

Biscuit - dihancurkan sampai halus
Butter/mentega utk digaul dengan biskut
- buat sehingga kita boleh kepalkan biskut tersebut dan tekan ke dasar acuan cheesecake.


Adunan Cheesecake

500 gm cream cheese
4 biji telur - asingkan putih dan merah telur
150gm whipping cream
1 sudu besar lemon juice
10gm sugar
60gm sponge cake mix

Dalam satu mangkuk asing, pukul putih telur sehingga kembang dan masukkan 50 gm gula dan terus pukul sehingga likat dan berkilat (meringue laa tu)

Dalam mangkuk lain, pukul cheese dan gula sehingga kembang. Masukkan telur dan whipping cream.
Masukkan tepung sponge.

Tuang adunan cheese tadi ke dalam adunan putih telur dan kacau perlahan sehingga sebati.

Curah ke atas base tadi dan masak secarai bain marie. Ikut masa dan kepanasan oven masing-masing


No comments: