Sunday, August 17, 2008

Menu for Today





Putri Salat/Serimuka

I actually got this resepi from blog abg Rozzan... thanks bro for sharing... really helps especially siap dengan sukatan nya... for first timer mcm me baru nak buat kuih ni... anyway i follow exactly the same ingredients cuma i change the measurements... yeh yeh.. dah pandai!!! hehehe... Hubby kasi 2 thumbs up.. his favourite kuih anyway.. suit his tastebuds...so anyway here it is

Bahan2 nya :

Lapisan Bawah ;

100ml santan pekat plus air - anggaran dapat 1 mangkuk
1 mangkuk pulut - cuci bersih dan toskan
garam
daun pandan - simpulkan

Satukan semua bahan2 di atas ni dan kukus sampai pulut nya tanak.

Lapisan Bawah ;

550ml santan pekat
5-6 helai daun pandan - blend dengan sikit santan cair, tapiskan
6 biji telur kocok sikit
2 cawan gula
perasa pandan
pandan paste
8-10sbd tepung gandum - depends on the consistency of the batter

Satukan semua bahan & blend agar ia tidak bergumpal..

Caranya ;

Setelah pulut tanak, ambil loyang lagi satu yang telah dilenserkan dengan minyak dan ratakan pulut dalam loyang tu.. Ia harus tekan2 kan pulut tu agar ia mampat kat dalam loyang tu. Kukus kan sekejap for at least 5 min... Lepas tu masukkan batter bahagian bawah dan kukuskan selama 30 minit..

No comments: