Tuesday, April 1, 2008

Tosei n Chutney

TOSEI

Sumber: Puan Puti Mazura

Bahan-bahannya
1 cawan beras, direndam semalaman (6 jam)
½ cawan kacang dal putih atau kacang tosei, direndam semalaman (6 jam)
Segenggam nasi semalam (kalau nak boleh guna nasi yang dah agak berair sikit, serious < ikut kata Puan Puti)
1 sudu teh garam

Cara-caranya

1. Menggunakan blender, blend bahan-bahan diatas sehingga betul-betul halus. Ketepikan bancuhan tepung selama sejam, kasi dia relax dulu. Kemudian blend sekali lagi dan kacau rata.

2. Panaskan griddle atau kuali leper yang besar. Lengserkan dengan minyak masak ataupun minyak sapi kalau suka.

3. Sendukkan satu senduk bancuhan tepung dan ratakan senipis yang boleh, macam buat lempeng.

4. Tutupkan dan masak selama 1 – 2 minit. Kemudian lipat dua, angkat dan hidangkan bersama kari ikan (tanpa santan) atau chutney.

Potato Chutney

4 biji kentang - rebus dan ramas

bahan Tumis
1 biji bawang besar - hiris halus
4 ulas bawang putih - hiris halus
Halia (sebesar ibu jari) - hiris halus
1 biji tomato - di belah 5 / 6

Sikit air asam jawa
Biji sawi - secubit
1 tangkai Daun kari
2 biji cili kering - di potong dua
Secubit serbuk kunyit
Secubit garam/sedikit gula

Cara :
a)Tumis semua bahan yang di hiris.
b) Masuk Air asam jawa, daun kari, biji sawi , cili kering, kunyit, kentang yang dah diramas serta garam dan gula
c) Kecilkan api dan biarkan sampai mendidih.









Ni resipi sambal kelapa
Thenggai Chutney

100g kelapa parut
6 batang lada hijau
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 hiris kecil halia
3/4 cawan air
bahan bahan ni dikisar halus

1 sudu teh asam jawa- campur 1/2 cawan air untuk dapat kan air asam

sedikit daun kari
garam

Bahan tumis:
2 ulas bawang merah
1 sudu teh biji sawi
1 tangkai daun kari
2 sudu makan minyak

Cara:
Masuk kan bahan yg telah dikisar ke dalam periuk, masuk kan sedikit daun kari, garam dan air asam, masak dgn api yg perlahan sehingga mendidih, kacau seskali. Bila dah agak pekat, matikan api.

Dalam periuk lain, panaskan minyak untuk menumis. Masuk kan bahan tumisan..bila bawang dah kekuningan, angkat dan tuang kan kedalam periuk sambal kelapa tadi, termasuk minyak tumis sekali. Tutup tudung periuk selama 1 minit

No comments: