Wednesday, April 9, 2008

Temosa Mak Teh

Resepi ni dapat dari Rnet.. try lah

TEMOSA MAKTEH

INTI

3 - 4 ekor ikan (makteh gunakan ikan cencaru, sy buat guna ikan kembung)
1/2 biji kelapa parut (bahagian putih shj)
3 biji bawang besar didadu
3 sudu mkn gula
1 camca teh garam
(sy tambah 1 camcateh halba - request my abg syg)

Bakar ikan dan ambil isinya. Isi ikan xperlu blend just hancur2kan dgn jari
shj. Masak isi ikan, kelapa parut, halba, gula dan garam secukup rasa.
Masak hingga agak kering airnya.
Nota: Tulang2 ikan sy blend dgn sedikit air & tapis ambil airnya

KULIT TEMOSA
1 kg tepung gandum
1/2 cawan minyak masak
1/2 camca teh garam
Air secukupnya

Campurkan tepung dan garam. Panaskan minyak & curahkan ke dalam tepung.
Gaul2kan dengan sudu, nnti melecur tangan. Dah agak rata masukkan air dan
uli jadi doh. Biarkan sebentar.

Sy tengok makteh gunakan mesin mee yg putar2 tu utk nipiskan kulit temosa ni. Pastu dia gunakan acuan karipap hak plastik tu....

Sy plak nipiskan doh dgn mencanai di antara lapisan plastik.... dh nipis sy kepit gunakan acuan karipap...

No comments: