TALAM SUJI
Lapisan bawah
100 gm suji
50gm tepung gandum
3 cawan santan cair
80 gm gula pasir
garam dan beberapa titis pewarna kuning.
• Gaulkan kesemua bahan diatas dan kacau hingga sebati.
• Panaskan diatas api dan kacau hingga agak pekat.
• Tuangkan kedalam loyang dan kukus dalam 1/2 jam...semetara tu siapkan lapisan atas.
Lapisan atas
1 cawan gula dan 1/2 cawan air dijadikan gula hangus - sejukkan
2 biji telur
80 gm tepung gandum
75gm gula pasir
1 1/2 cawan santan cair
sedikit coklat emulco utk lebih coklat
esen vanilla.
• Gaulkan gula hangus tadi dengan telur dengan sampai sebati/bercampur
• Campurkan dengan santan, gula pasir tepung gandum coklat emulco serta vanila...kacau
• Double boil adunan tadi sehingga naik wap.
• Tuang kedalam lapisan bawah tadi dan kukus lagi 20 - 25 minit sehingga masak.
No comments:
Post a Comment