Wednesday, April 2, 2008

Talam Jagung Beras

Lapisan Bawah

8 oz Tepung Beras
28 oz Santan Cair
2 oz Tepung Ubi
2 oz Gula Pasir
200 gm Jagung Cream
1/2 steh Garam
1 steh Tepung Jagung
sedikit pewarna Kuning

1. Semua bahan di gaul rata lalu ditapis dan masukkan jagung cream.
2. Kacau di atas api hingga naik wap.
3. Tuangkan kedalam loyang 10" yang telah disapu minyak dan di alas plastik dan kukus selama 25 minit.

Lapisan Atas

5 biji Telur (Size kecil)
10 oz Gula Pasir
18 oz Santan Pekat
2 oz Air pandan (5 helai daun pandan di tumbuk halus)
3 oz Tepung Gandum
1/2 steh Garam
1/2 steh Esen vanilla
sedikit pewarna hijau+Lemon Yellow

1. Telur, gula, dikacau rata lalu masukkan tepung, santan, air pandan, garam, warna, vanila dan di tapis.
2. Kacau diatas api hingga naik wap baru dituangkan diatas lapisan bawah.
3. Kukus dengan api perlahan selama 25 minit.

No comments: