Siakap 3 rasa my style
BAHAN Ikan siakap } dikelar banyak2..lumur ngan garam,kunyit dan tepung jagung dan
digoreng rangup2 sampai ke tulang.
Bwg putih – tumbuk kasar
Halia - hiris halus
BHN SAMPINGAN
Timun }
Nenas } potong dadu
Tomato}
Cili bangla }
Sos cili (takder plak kat umah, ganti ngan cili kisar )
Sos tomato
Sos tiram
Kicap manis
Petis udang (1/2 st saje) (takmo masukkan pun takper...)
Tepung jagung } pekatkan kuah
Air
Garam
HIASAN
Carrot – dihiris halus
Daun sup
Cili padi – hiris halus
- tumiskan bwg putih dan halia hingga naik bau
- masukkan sos cili,tomato, tiram,kicap dan petis udang…kacau
- masukkan air yg dicampur tepung jagung utk memekatkan kuah
- masukkan bhn sampingan tadi dan tunggu hingga masak..
- curahkan ke atas ikan dan hiaslah ikan tu kasi menggoda skit
- makanlah panas2 sementara ikan masih rangup dan garing hingga ke tulang…
jgn lupa gigit cili padi tu ...lagi pedas lagi sedap.
No comments:
Post a Comment