SUMBAER DARI SIRI SEDAP - ASMAH LAILI
Bahan-Bahan
In Malay
½ ekor ikan parang, atau jenis ikan yang lain – dipotong ikut selera
1 biji bawang besar, hiris bulat
300 gram sawi asin
2 biji lada hijau, dipotong serong
2 biji lada merah, dipotong serong
1 batang serai, dititik
1 jari lengkuas, dititik
10 biji lada padi
1 mangkuk air asam Jawa
1 sudu makan kicap manis
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR
1 sudu makan ketumbar biji
1 jari kunyit hidup
1 jari halia
2 biji buah keras
Sedikit belacan
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
In English½ ikan parang (white-fin wolf-herring), cut according to preference
1 red onion, sliced
300 gram salted sawi
2 green chillies, sliced diagonally
2 red chillies, sliced diagonally
1 lemongrass, crushed
1 inch galangal, crushed
10 cilipadi
1 bowl tamarine juice
1 tablespoon sweet sauce
A little oil for frying
Salt and sugar to taste
GRINDED INGREDIENTS
1 tablespoon coriander seeds
1 inch fresh turmeric
1 inch ginger
2 candlenut
A little ‘belacan’ (dried shrimp paste)
4 red onions
4 garlic
Cara Cara
In MalayJerang periuk, dan panaskan minyak. Tumis bawang besar sehingga layu. Masukkan rempah kisar. Tumis sehingga garing dan harum baunya. Masukkan air asam, 1 cawan air, garam, serai, lengkuas, lada hijau dan merah. Biarkan sampai mendidih. Masukkan ikan dan kicap manis.
In English
Heat oil in wok. Saute onions till soft. Add grinded spices and fry till fragrant. Add tamarind juice, 1 cup of water, salt, lemongrass, galangal, green chillies and red chillies. Let it boil. Add fish and sweet sauce.
No comments:
Post a Comment