Tuesday, April 1, 2008

Pelbagai Jenis Laksa Johor...


Laksa Johor
Puan Puti Maizura


Sukatannya boleh adjust ikut rasa)
Untuk kuah
1. seekor ikan tenggiri/parang sederhana besar - rebus, separate the flesh from the bones, blend separately
2. dua ekor ikan kembung - as above
3. segenggam udang hidup - rebus dan blend
4. segenggam udang kering - rebus dan blend
5. ikan kurau kering (sebesar tapak tangan)- rebus dan blend
Note: bahan 1 dan 2 boleh buat sekali, bahan 3,4,5 boleh buat sekali Air rebusan jangan dibuang. Guna air yang cukup cukup shj.
6. 20 ulas bawang merah (shallots)- blend
7. 10 ulas bawang putih - blend
8. dua peket kecil perencah kari ikan Adabi - mix with a little water to form paste
9. asam jawa - segenggam - bancuh dengan air rebusan ikan(boleh adjust ikut taste)
10. 10 cili kering (rebus dan blend) or boleh guna dua sudu cili boh (kalau
tak suka pedas, jangan guna langsung)
11. santan (from sebiji kelapa) boleh guna santan segera
12. kerisik (tiga/empat sudu makan/dari 1 biji kelapa)
13. gula, garam
14. minyak untuk tumis
15. 2 serai, dititik (atau boleh blend dengan bawang)

Method (throughout the process, api sederhana and keep stirring)
1. Perapkan ikan & udang yang telah dihaluskan dengan santan selama 2 jam.
2. Masukkan cili boh (if using)and paste kari, goreng sampai terbit minyak, masukkan kerisik dan gaul rata.
3. Masukkan isi ikan, udang, ikan kering and udang kering dan santan.
4. Masukkan air asam jawa (bancuh dengan air
rebusan)
5. Bila agak mendidih, adjust airnya
6. Biar mendidih
7. Adjust the gula and garam
8. Biarkan mendidih and boleh rasa, kalau kurang masam boleh masukkan 1 atau 2 keping asam gelugor.

Untuk hidangan
1. Satu peket spaghetti, rebus al dente* - laksa Johor ni kalau guna laksa beras tak sedap
2. Sebiji timun - hiris halus (macam batang mancis pun boleh)
3. Taugeh - basuh, buang kepala hitamnya
4. Daun selasih - basuh dan mayang
5. Bawang besar - basuh dan mayang halus
6. Daun kesum (optional) - basuh dan mayang
7. Jeruk lobak (optional) - basuh dan hiris nipis
8. Limau kasturi - belah dua (for one serving)
9. Sambal - (10/15 cili kering rebus/cili merah dan 10 biji bawang merah di blend halus, belacan anggaran 1 inci diameter + gula + garam secukup rasa)

Method
Masukkan spaghetti dalam pinggan, masukkan timun and ulam ulam lain, pour sesenduk kuah, bubuh sambal belacan dan perahkan limau, (orang yang nak makan tu gaul rata rata) Makan dengan tangan lagi best.


(* to get the al dente texture, Didihkan air, masukkan spaghetti dengan sesudu olive oil/cooking oil and garam selama 10-15 minit(ikut instruction kat packaging), toskan dan bilas dengan air sejuk. This is to avoid the pasta from continuing cooking in its own heat. kalau tak bilas, nanti jadi kembang dan berkanji)


------------ --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------


LAKSA JOHOR (utk 10 - 15 orang makan)
Halimah Anang


Bahan A
500 gm ikan tenggiri (rebus atau panggang dan diblender)
200 gm udang hidup (rebus dan diblender)

Bahan B - diblender semua sekali
8 biji bawang kecil merah
4 biji bawang putih
1 in halia
3 batang serai
1 in lengkuas
10 - 15 biji cili kering
3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan manis
11/2 sudu besar jintan putih
(rempah kalau hendak senang gunakan sahaja rempah kari ikan)

Bahan C
2 tbsp kerisik
700 gm - 1000 gm santan
Spegetti 1 bungkus

Bahan D - Ulam-ulam
Timun - potong jgn ambil pulurnya
Daun Kesum - hiris
Kacang Panjang - hiris
Daun Salam - hiris
Bunga Kantan - hiris bagi wangi
Taugeh buang ekor
Limau Kasturi belah 2
Lobak masin hiris halus

Bahan E - sambal belacan biasalah membuatnya

Tumis bahan-bahan rempah hingga wangi, masukkan ikan & udang yang telah
diblender tadi, masak hingga mendidih, kemudian masukkan santan tambah sedikit air ikut kecairan yang dikehendaki. Ketika ini masukkan kerisik, garam, asam keping ikut suka atau nak masuk aji masokkan lah, masak lama dengan api perlahan biar rempah-rempah mesra. Jerang air didalam periuk dan masukkan minyak dlm 4tbsp serta garam untuk merebus spegetti. Rebus spegetti hingga kembang, tapis dan basuh spegetti di air yang mengalir. Gulung spegetti, jika melekat pd tangan, selalu basahkan tangan ketika menggulung. Cara nak makan? biasalah ambil spegetti yang telah digulung tadi, taburkan ulam-ulam, tuangkan kuahnya dan akhir sekali sambal belacan. Sambal belacan ini yang akan menyedapkan selain kuah laksa itu sendiri.

------------ --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- -----
LAKSA JOHOR Animah's special
Penyulawa


bahan utama
1 atau 2 pek speghetti - rebus spt arahan di pek

rebus dan kisar (jgn buang air rebusan)
1 kg ikan kembung putih (ikan parang sweeter la walau banyak tulang but
expensive)
250 gm udang putih yang kecil2 tu... (yg ni option jer tp kalau bubuh lg
sedap)
100 gm ikan bilis basah (option jugak, jarang bubuh sebab susah dapat
boleh abaikan)

bahan kisar
15 butir bawang merah (lebih pun sodap)
10 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit (pakai serbuk pun boleh)
8 batang serai - dihiris
1 inci lengkuas
2 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih (halus)
sedikit udang kering
belacan
1 senduk cili kisar
minyak untuk menumis

bahan lain
2 sudu besar kerisik
250 gm santan pati (beli terus kat pasar RM1)
asam keping
garam secukup rasa
serbuk perasa secukup rasa (tak suka boleh diganti ngan sedikit gula)

untuk ulam/hiasan
daun selasih/daun kesum - hiris nipis
bunga kantan - hiris nipis
kacang panjang - potong kecil
taugeh
timun - buang empulur dan hiris nipis
asam limau
bawang besar - belah dua dan dimayang
lobak masin - dicincang
sambal belacan (kisar cili merah + belacan)

Cara membuat kuah
1. Panaskan minyak di dalam periok. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau
harumnya. (Sapa duduk kondo, apart atau rumah flat, jaga2 nanti ada yang
tunggu depan pintu sambil menatang pinggan...)
2. Masukkan santan dan ikan yang telah dikisar bersama airnya. Tambah
air
kalau terlalu pekat. Masukkan sekali asam keping. Biar hingga mendidih.
Sesekali kacau supaya tak berkerak di dasar periuk.
3. Bila dah menggelegak, masukkan kerisik, garam dan serbuk perasa /
gula.
Kalau kurang rasa masam boleh tambah asam keping lagi. Kecilkan api
sedikit tapi tidak terlalu kecil. Biarkan mendidih selama 1/2 jam lagi
supaya bahan kuah jadi mesra dan pekat.
4. Siap untuk dihidang.

Kaedah menghidang
1. Masukkan speghetti ke dalam pinggan. Sendukkan sedikit kuah.
2. Taburkan bahan ulam/hiasan tadi.
3. Bubuhkan sambal belacan dan perahkan asam limau.
4. Dengan menggunnakan tangan, gaulkan laksa dan ambil sedikit masukkan
ke dalam mulut anda. Buat sehingga habis licin. Jangan lupa menjilat
jari...
5. Eerrrgggkk.. . dah kenyang...

No comments: