MEE BANDUNG MUAR
Bahan-bahannya:
Bahan A
500 gram udang kering – dikisar halus
300 gram kacang tanah (digoreng tanpa minyak) – dikisar halus
300 gram biskut marie – dikisar halus
500 gram gula pasir
600 gram cili kering yang telah dikisar
satu senduk besar minyak masak
Bahan B ( juga dikisar halus)
3 batang serai
1 inci halia
7 biji bawang putih
1 labu bawang besar
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Masukkan bahan B. Tumis sampai garing.
2. Masukkan cili dan goreng sampai naik minyak. Kemudian masukkan gula dan kacau hingga
1 inci halia
7 biji bawang putih
1 labu bawang besar
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak. Masukkan bahan B. Tumis sampai garing.
2. Masukkan cili dan goreng sampai naik minyak. Kemudian masukkan gula dan kacau hingga
sebati. Kecilkan api.
3. Akhir sekali, masukkan bahan A. Kacau rata dan tutup api.
Lain-lain
Mee kuning
Daging – direbus dan air rebusannya dicampur ke dlm perencah mee bandung
Udang, Kerang, Sotong rendam (masukkan semua dlm kuah)
Sawi
Bawang goreng
Telur (di pecahkan dlm kuah)
# untuk 30 – 40 orang
p/s : disebabkan perencah ini dibuat sekali banyak, so apabila nak masak ambik la sikit-sikit… moral of the story, simpan kat tempat beku supaya tahan lebih lama…
3. Akhir sekali, masukkan bahan A. Kacau rata dan tutup api.
Lain-lain
Mee kuning
Daging – direbus dan air rebusannya dicampur ke dlm perencah mee bandung
Udang, Kerang, Sotong rendam (masukkan semua dlm kuah)
Sawi
Bawang goreng
Telur (di pecahkan dlm kuah)
# untuk 30 – 40 orang
p/s : disebabkan perencah ini dibuat sekali banyak, so apabila nak masak ambik la sikit-sikit… moral of the story, simpan kat tempat beku supaya tahan lebih lama…
No comments:
Post a Comment