Wednesday, April 2, 2008

Kole Kole



KOLEH KOLEH
Sumber: Zahrah Roziz

Bahan-bahannya
500 gram tepung kacang hijau
250 gram gula hitam (gula timbang)
100 gram gula pasir
1 kg santan pekat dalam paket, dijadikan tahi minyak
1 sudu makan pewarna coklat (sarsaparilla liquid brown)
500 ml santan kotak
1500 ml air
1 loyang 12 x 12 inci disapu sekelilingnya dengan minyak kelapa

Cara :
Gula hitam dimasak dengan 400 ml air dan ditapis. Kemudian campurkan dengan santan kotak, sedikit garam, gula pasir dan 1500 ml air. Masak sehingga mendidih. Masukkan pewarna, gaul rata dan matikan api. Tunggu sebentar sehingga ia separuh sejuk, baru masukkan tepung kacang hijau. Kacau sehingga adunannya rata dan tidak bergentel. Hidupkan semula api yang sederhana. Kacau perlahan-lahan. Diperingkat ini, adunannya akan meletup-letup. Sapukan sedikit minyak kelapa, supaya kuihnya kelak akan cantik dan berkilat. Kacau lagi sehingga matang dan sebati. Matikan api. Masukkan adunan kedalam loyang, ratakan. Sapukan sedikit lagi minyak kelapa diatasnya dan tabur rata dengan tahi minyak. Biarkan ia sejuk baru dipotong.

Panduan:
Tepung kacang hijau yang digunakan, adalah sama dengan tepung kacang hijau untuk Tepung Gomak. Minyak kelapa yang digunakan, adalah minyak yang terdapat setelah membuat tahi minyak.

Nota dari saya:
1) Saya suka gunakan gula melaka instead of gula hitam (krn lebih lemak).

2) Anda boleh membuat sendiri tpg kacang hijau tu. Kacang hijau dibersihkan lalu dicuci/bilas dgn air dan toskan hingga kering. Sesudah tu sangai (goreng tanpa minyak) di dalam kuali hingga kacang tu bertukar warna keperang-perangan lalu diangkat. Kisar hingga halus. Hah..siap digunakan. Kalau nak ringkas, beli je yg dah siap tapi mahal sketlah harganya!

3) Tak perlu bubuh pewarna coklat jikalau setelah tpg k.hijau tu dibancuh, warnanya dah cukup gelap.

4) Kalau nak lebih sedap, gunakan santan pekat asli yg diperah dari kelapa putih parut.

5) Untuk membuat tahi minyaknya, santan pekat tu di masak dalam kuali sambil dikacau2 sekali sekala sehinggalah akhirnya, ia memekat dan bergentel-gentel menjadi tahi minyak yg berwarna perang.

No comments: