Wednesday, April 2, 2008

Keropok Lekor





KEROPOK LEKOR NOREEN

Bahan-bahan (5-6 ketul):
1kg ikan kembung/selayang/mackerel
240-260ml tepung kanji/sagu/ubi
air utk merebus
minyak utk menggoreng
garam secukup rasa
serbuk perasa - option tepuk dada tanya selera

Bahan sos:
400ml air
150gm gula merah
3 sudu makan cili kisar
60ml air dicampur dengan
1 sudu makan asam jawa
2cm kiub belacan
garam secukup rasa

cara:


asingkan isi dari tulang ikan. kalau guna ikan mackerel kena siatkan dulu kulit ikan supaya senang utk blend. siat dari kepala hingga ke ekor ikan. kisar isi ikan hingga hancur
campurkan isi tadi dengan tepung dan garam
uli sebati dan bentukkan memanjang
jerang air hingga mendidih kemudian rebus hingga keropok timbul
angkat dan toskan sebelum dihiris nipis dan goreng keropok hingga masak

untuk sos:

jerang semua bahan hingga mendidih. perlahankan api dan renihkan hingga pekat kemudian angkat



Keropok lekor sayur

1 1/2 cup minced fish meat(i used sardine)
1 1/2 cup sago flour
enough iced water
salt to taste
1/2 cup grated carrot
1/2 cup grated pumpkin
grounded black papper

*enough water to boil

-boil water
-mix minced fish meat,salt,veggies,stir well.Add sago flour.stir
-Add in iced water stir til u get soft dough
-divide to any size u want
-roll into cylindrical shape.
-drop the keropok lekor into the boiling water.wait for it to float and remove from pan.let it cool
-heat enough oil for deep fry
-fry til golden brown





KEROPOK LEKOR PERANTAU


Sumber: NoorMasri
Sukatan Jeni

(still a bit keras but edible, if u want to try, please reduce the flour quantity and if your’s turned out ok do tell me okie dokie?)

516 g isi ikan kembong
304 g tepung jagung
61 g tepung kanji
Garam secukup rasa
Ais ketul secukupnya

Sukatan Asal Kak Noormasri

2 cawan isi ikan
2 1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kanji (tapioca starch)
1 sudu kecil garam
ais ketul secukupnya (boleh guna air sejuk dlm peti klu tak ada ais ketul)
secubit serbuk perasa jika suka


Cara membuat

Bersihkan ikan.
Asingkan tulang dan isinya. Mesinkan isi ikan sehingga hancur.
Masukkan tepung dan mesin sekali lagi sambil menambahkan sedikit demi sedikit ketulan ais/air sejuk sehingga mendpt adunan yg lembut.
Pastikan adunan tidak terlalu lembik atau keras.
Gentel / uli dengan tangan membentuk saiz memanjang.
Panaskan air hingga mendidih. Masukkan keropok lekor.
Angkat setelah ia timbul dipermukaan air beberapa ketika.
Boleh dimakan terus atau digoreng

No comments: