Wednesday, April 2, 2008

Bol Kentang

Bol Kentang

2 kg kentang, goreng 1/2 masak & tumbuk
100 gm biskut tawar, tumbuk halus
1/2 cawan bawang goreng, ramas
1 sdt lada putih

Bahan2 ini digaul rata


3 biji telur] utk menggoreng
minyak] kentang bol


BAHAN B : (Inti)

600 gm daging cincang
2 biji bawang besar, dadu
2 sdm rempah kurma
garam

Bahan Kisar :

8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 jari halia
1/2 jari kayu manis
4 kuntum cengkih
4 biji pelaga
1 sdt lada putih
1/2 sdt lada hitam


BAHAN C : (KUAH)

500gm tetelan
1 kg rusuk

Bahan diatas direbus hingga lembut

2 biji bawang besar - hiris
3 biji tomato - dadu
3sdm tomato puri
1/2 jari kayu manis
4 kuntum cengkih
4 biji pelaga
4 sdm kicap masin
4 sdm kicap manis
gula & garam secukup rasa

Bahan Kisar :

8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 jari halia
1/2 sdt lada hitam
1/2 sdt lada putih


Hiasan :
secekak daun salad
hirisan timun
kacang peas
daun sup/ daun bawang
bawang goreng
sambal cili padi



CARA2 NYA :

BAHAN A :

KENTANG YANG DITUMBUK, KEPAL BULAT2 DITENGAH2 NYA DIISI INTI DAGING. PUKUL TELUR DENGAN SEDIKIT GARAM. CELUPKAN BOL & GERANG SEHINGGA KUNING & GARING. ANGKAT DAN TOSKAN

BAHAN B :

PANASKAN MINYAK TUMIS BAWANG BESAR HINGGA LAYU. MASUKKAN BAHAN KISAR, REMPAH KURMA & TUMIS LAGI HINGGA WANGI. MASUKKAN DAGING CINCANG & SEDIKIT GARAM. MASAK HINGGA KERING.


BAHAN C :

PANASKAN MINYAK MASUKKAN BAWANG BESAR, TUMIS HINGGA LAYU. MASUKKAN BAHAN KISAR, CENGKIH, PELAGA & KAYU MANIS. APABILA HARUM BAUNYA, MASUKKAN DAGING REBUS DAN TETELAN BERSAMA AIR REBUSAN NYA SEKALI. TAMBAH AIR JIKA PERLU. MASUKKAN KICAP MANIS DAN MASIN, TOMATO PURI, GARAM & GULA. SETELAH DAGING EMPUK, MASUKKAN TOMATO DADU.

HIASKAN DENGAN BAHAN HIASAN

No comments: