Bol Kentang
2 kg kentang, goreng 1/2 masak & tumbuk
100 gm biskut tawar, tumbuk halus
1/2 cawan bawang goreng, ramas
1 sdt lada putih
Bahan2 ini digaul rata
3 biji telur] utk menggoreng
minyak] kentang bol
BAHAN B : (Inti)
600 gm daging cincang
2 biji bawang besar, dadu
2 sdm rempah kurma
garam
Bahan Kisar :
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 jari halia
1/2 jari kayu manis
4 kuntum cengkih
4 biji pelaga
1 sdt lada putih
1/2 sdt lada hitam
BAHAN C : (KUAH)
500gm tetelan
1 kg rusuk
Bahan diatas direbus hingga lembut
2 biji bawang besar - hiris
3 biji tomato - dadu
3sdm tomato puri
1/2 jari kayu manis
4 kuntum cengkih
4 biji pelaga
4 sdm kicap masin
4 sdm kicap manis
gula & garam secukup rasa
Bahan Kisar :
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 jari halia
1/2 sdt lada hitam
1/2 sdt lada putih
Hiasan :
secekak daun salad
hirisan timun
kacang peas
daun sup/ daun bawang
bawang goreng
sambal cili padi
CARA2 NYA :
BAHAN A :
KENTANG YANG DITUMBUK, KEPAL BULAT2 DITENGAH2 NYA DIISI INTI DAGING. PUKUL TELUR DENGAN SEDIKIT GARAM. CELUPKAN BOL & GERANG SEHINGGA KUNING & GARING. ANGKAT DAN TOSKAN
BAHAN B :
PANASKAN MINYAK TUMIS BAWANG BESAR HINGGA LAYU. MASUKKAN BAHAN KISAR, REMPAH KURMA & TUMIS LAGI HINGGA WANGI. MASUKKAN DAGING CINCANG & SEDIKIT GARAM. MASAK HINGGA KERING.
BAHAN C :
PANASKAN MINYAK MASUKKAN BAWANG BESAR, TUMIS HINGGA LAYU. MASUKKAN BAHAN KISAR, CENGKIH, PELAGA & KAYU MANIS. APABILA HARUM BAUNYA, MASUKKAN DAGING REBUS DAN TETELAN BERSAMA AIR REBUSAN NYA SEKALI. TAMBAH AIR JIKA PERLU. MASUKKAN KICAP MANIS DAN MASIN, TOMATO PURI, GARAM & GULA. SETELAH DAGING EMPUK, MASUKKAN TOMATO DADU.
HIASKAN DENGAN BAHAN HIASAN
No comments:
Post a Comment