Ikan kukus
Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
* 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok)
* 1/2 camca teh garam
* 1/2 camca teh tepung jagung
* 1/2 camca teh lada sulah
* 3 camca besar jus limau kasturi*
* 1 1/2 camca besar minyak masak*
* 1 1/2 camca teh gula*
* 1/2 camca teh garam*
* 5 - 10 biji cili padi, dihiris*
* 2 batang serai, dihiris halus*
* 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
* 1 helai daun limau purut, dihiris halus*
* 1/2 inci halia muda. dihiris halus*
* 2 ulas bawang putih, dihiris halus*
* 1/2 camca teh tepung jagung*
* 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis
maggi*.
Cara-cara
1. Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan
serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
2. Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*")
hingga sebati. Ketepikan.
3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi
ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk
bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit
bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar
menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat. 4. Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus
Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
* 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok)
* 1/2 camca teh garam
* 1/2 camca teh tepung jagung
* 1/2 camca teh lada sulah
* 3 camca besar jus limau kasturi*
* 1 1/2 camca besar minyak masak*
* 1 1/2 camca teh gula*
* 1/2 camca teh garam*
* 5 - 10 biji cili padi, dihiris*
* 2 batang serai, dihiris halus*
* 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
* 1 helai daun limau purut, dihiris halus*
* 1/2 inci halia muda. dihiris halus*
* 2 ulas bawang putih, dihiris halus*
* 1/2 camca teh tepung jagung*
* 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis
maggi*.
Cara-cara
1. Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan
serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
2. Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*")
hingga sebati. Ketepikan.
3. Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi
ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk
bahagian dalam belahan perutnya. Kukus kurang lebih 10 minit
bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar
menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat. 4. Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus
No comments:
Post a Comment