Friday, April 11, 2008

Ikan Bakar Bersambal

Ikan Bakar Bersambal

Bahan2
Ikan (mengikut citarasa: ikan pari, ikan kembung, ikan cencaru dll; kalau ikan kembung @ cencaru belah dua)
Lada kering (kisar)
Bawang merah (kisar)
Bawang putih (kisar)
Serai (titik)
Gula
Garam
Sedikit air asam
Minyak
Daun pisang

Cara2
Tumis bahan yang kisar sehingga naik minyak (macam buat sambal tumis). Masukkan serai seketika, gula dan garam. Akhir sekali masukkan air asam dan rasa. Biar sehingga pekat (bila dibakar ikan akan mengeluarkan air dan sambal ini akan cair sedikit).

Letak sedikit minyak di atas daun pisang. Sapukan sambal dan letakkan ikan. Tuangkan sambal di atas ikan. Bakar di atas kuali leper. Tutup dengan tudung periuk.

Perahkan limau ketika menghidang.
* Kalau nak bungkus dgn daun pisang atau aluminium foil blh gak

No comments: