Friday, April 11, 2008

DAGING BRIYANI

DAGING BRIYANI
Untuk 10 Orang
Bahannya

1 kg - Daging Kambing , dipotong 10
3 biji - Bawang Besar, dihiris
3 sudu makan - Rempah Briyani, dicampurkan & dikacau dengan 1 cawan air sejuk
1 sudu makan - Tomato Puri

¼ cawan - Daun Ketumbar
¼ cawan - Daun Pudina
1 biji - Limau Nipis, diperah & diambil airnya
3 sudu makan - Tairu

1 inci - Kayu Manis
3 biji - Buah Pelaga
3 biji - Bunga Cengkih
2 sudu makan - Minyak
1 sudu makan - Garam Halus
3 biji - Tomato, dihiris halus
3 biji - Lada Merah, dibelah ½ inci

3 biji - Lada Hijau, dibelah ½ inci
5 biji - Badam (Dikisar halus)
5 biji - Bawang Putih (Dikisar halus)
2 inci - Halia (Dikisar halus)
3 sudu besar - Bawang goreng

Caranya :-

Panaskan minyak. Tumis bawang besar yang telah dihiris, kayu manis, bunga cengkih & buah pelaga sehingga kekuningan.

Masukkan badam, bawang putih & halia yang telah dikisar serta rempah dan kacau sehingga sebati.

Masak selama 5 minit, kemudian masukkan daging. Masak lagi sehingga daging hampir empuk.

Masukkan tomato puri, daun pudina, daun ketumbar, garam dan kacau sebati. Kemudian masukkan tairu, limau nipis, tomato, lada merah, lada hijau dan biarkan ia masak selama 10 minit.

Kecilkan api kemudian masak sehingga daging empuk dan taburkan bawang goreng dan masak sehingga minyak naik.

Keluarkan minyaknya untuk direnjis atas nasi jika hendak dimasak secara dam.

No comments: