Tuesday, April 8, 2008

BUBUR CHEEFF ALA NANGKA PISANG

BUBUR CHEEFF ALA NANGKA PISANG

BAHAN BAHAN A

200G TEPONG PULUT
PEWARNA HIJAU
AIR KAPUR
250G AIR


BAHAN BAHAN B

1000ML SANTAN
200G ISI NANGKA(YANG DIHIRIS)
3 BIJI PISANG( DIPOTONG BEBERAPA KERATAN)
100G SAGU MERAH(YANG DIMASAK)
180G GULA PASIR
4 HELAI DAUN PANDAN


CARA CARA MEMBUATNYA



CAMPURKAN SEMUA BAHAN BAHAN A DAN ULI SERTA GAULKANNYA HINGGA SEBATI. KEMUDIAN BENTUKKANNYA SEPERTI BIJI NANGKA.

REBUSKAN DI DALAM AIR YANG MENDIDIH SEHINGGA TERAPONG. SETELAH MASAK KETEPIKAN BIJI NANGKA ITU DISATU TEMPAT.

MASAKAN SAGU DAN DAUN PANDAN DENGAN AIR SECUKUPNYA.

KEMUDIAN MASAKAN SANTAN DAN GULA PASIR HINGGA MENDIDIH.

AKHIR SEKALI, MASUKKAN ISI NANGKA, BIJI NANGKA, KERATAN PISANG DAN SAGU MERAH. MASAK HINGGA MENDIDIH.

PERINGATAN, ELAKKAN DARI PECAH MINYAK. ITU SAHAJA.

No comments: