Monday, March 31, 2008

Sup Tulang


SUP TULANG

1 kilo tulang, bersihkan
1/2 kilo daging, potong ikut suka korang

A) Bahan tumis
4 biji bawang putih, hiris nipis
4 biji bawang merah kecil, hiris nipis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
minyak untuk menumis

B) Halia diketuk ketuk - 2 inci

C) Bahan tumbuk
1 sudubesar lada hitam biji
1 sudubesar jintan manis
1/2 cm kulit kayu manis
1 cm bunga lawang
1 biji buah pelaga (buang biji dalam)
Tumbuk ni sampai lumat. ketepikan

D) Celery, potong2
karot, potong2
tomato - 2 biji, potong 4 ke 6 ke
kentang kalau suka la...

Dalam periuk, masukkan air dan tulang + daging hingga terendam. Add in halia. Rebus.
Dalam kuali yang lain, tumis bahan A hingga perang dan berbau wangi. Angkat.
Asingkan bawang goreng daripada kulit kayu manis, bunga lawang dan pelaga - bawang letak tepi dulu, tapi minyak tumisan + kayu manis segala tu masukkan dalam periuk rebus daging tadi. Kemudian add in bahan C (bahan tumbuk) Biarkan menggelegak dan daging empuk. Add in kentang + karot dan biarkan empuk. Last sekali add in celery dan tomato.
Perasakan garam segala. Tutup api. Time menghidang, tabur dengan bawang goreng dan daun sup yang dihiris. Mamam.

PS : Agak2 kuahnya yea.... kalau dah banyak kurang time merebus tadi, add lagi....

No comments: