Monday, March 31, 2008
Pepes Ikan Kekacang
I got this from newspaper article.
Pepes ikan kekacang
Bahan-bahannya:
1/2 kilo ikan kekacang atau apa saja ikan jenis kecil. Jika suka, boleh juga gunakan fillet ikan yang dipotong kecil-kecil.
2 batang serai
6 biji buah keras
5 ulas bawang putih
7 ulas bawang merah
5 batang lada merah
3-4 tangkai lada padi
5 sentimeter kunyit hidup
1 sentimeter lengkuas
4-5 biji limau kasturi (ambil jus saja)
Secukup garam dan gula
Secukup daun pisang
Caranya:
Bersihkan ikan. Buang sisik dan perutnya. Cuci dengan sedikit air asam, bilas dan toskan.
Kisar serai, buah keras, bawang putih, bawang merah, lada merah, lada padi, kunyit dan lengkuas.
Adun bahan-bahan kisar dengan jus limau, garam dan gula dan sesuaikan rasanya.
Daun pisang dibersihkan, potong selebar 15 sentimeter setiap keping.
Gaul rata-rata bahan-bahan yang dikisar pada ikan.
Ambil sehelai daun pisang dan isi secukup ikan (kira-kira tiga ekor jika menggunakan ikan kekacang) yang sudah dirempah.
Bungkus dan semat kemas-kemas dengan lidi tajam.
Panggang ikan di atas kuali leper. Boleh juga panggang dalam ketuhar
dengan suhu 180 darjah C, kirakira 20 minit atau hingga masak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment